Põhja-Tansaania: Mida teha Moshis?

Pärast mitut kuud Sansibaril veetsin vahepeal 1,5 kuud Tansaania mandril linnas nimega Dar es Salaam. Tegemist on Tansaania suurima linnaga, kus elab ligikaudu 6,2 miljonit inimest. Riigi pealinn on aga hoopis Dodoma, mis on mõeldud rohkem valitsuse administratiivseteks tegevusteks. Tunnistan ausalt, et enne Tansaaniasse tulekut polnud ma kummastki varem kuulnud.

Turistide sead tuntumad on põhjapoolsemad linnad Arusha ja Moshi. Esimene neist on põhiline alguspunkt kuulsamate safariparkide (Serengeti, Tarangire, Ngorongoro jt.) külastamiseks ja teine alustamaks Kilimanjaro mägimatka. Linnad asuvad teineteisest umbes 2-tunnise sõidutee kaugusel. Tänu mägisele maastikule on temperatuur natuke madalam ja õhus on tunda “värskust”. Eestlasele kindlasti väga sobiv kliima. Piirkonnas on kaks lennujaama: Kilimanjaro rahvusvaheline lennujaam, mis asub kahe linna keskel, ning Arusha vahetus läheduses kohalik lennujaam, kust stardib palju siselende. Ühest teise minek võtab autoga natuke alla kahe tunni. Arushasse ja Moshisse saab minna ka rongiga – kuuldavasti on rongireis Dar es Salaamist põnev kogemus. Selleks peab aga varuma aega ja kannatust.

Safarisoovi mul pärast Selous parki polnud ning Kilimanjaro matkaks ei ole ma vaimselt, füüsiliselt ja materiaalselt valmistunud (hind on umbes 2000-3000 USD), mistõttu otsustasin paariks päevaks Dar es Salaamist põhja poole lennata ning uudistada, mis antud piirkonnal peale põhiliste tõmbenumbrite pakkuda on.

Valisin enda peatuspaigaks Moshi, mis on võrreldes Arushaga väiksem ja rahulikum ning loomulikult paelus mõte vaatest Kilimanjaro mäele. Moshis elab ligi 200 000 inimest ning võrreldes Dar es Salaamiga on seal palju vaiksem, sõbralikum ja vähem intensiivsem atmosfäär. Justkui oleks Tallinnast Tartusse jõudnud. Peale Kilimanjaro on seal muudki avastada ning järgnevalt annan ülevaate mõnest tegevusest, mida võiks kaaluda.

Naudi Kilimanjaro mäe vaadet enda majutuse terrassilt

Majutuse valikul oli minu peamiseks kriteeriumiks terrass/katus, kust oleks selge ilmaga võimalik Kilimanjarot imetleda. Suure osa ajast peidab mäge pilvedeloor, kuid parim nähtavus on tavaliselt kas hommikul või õhtul. Olen kuulnud ka lugusid, kus inimestel jäigi mäetipp nägemata pideva udu tõttu.

Vaade hotelli katuselt Kilimanjarole

Tänu bookingule leidsin lihtsa, kuid väga-väga (ülivõrdes) toreda hotelli nimega The Comfy Stay Hotel, mis asub keskusest umbes 3 kilomeetri kaugusel. Ühe öö hind hommikusöögiga privaatse vannitoaga oli vaid 9 eurot, tuba korralik ja puhas ning terrassilt vaade otse Kilimanjarole. Miks ma aga eriliselt seda soovitan on koha omanikud ja töötajad. Hotell omanikud on kaks venda, kes avasid majutuskoha natuke üle aasta tagasi ehk üsna vahetult enne koroona algust. Lisaks teevad nad ka tuure ja matkasid. Kuna eelmisest kevadest kuni novembrini sisuliselt ühtegi turisti polnud, olid nad sunnitud hotelli kinni panema ning üks vendadest töötas vahepeal hoopis bussijuhina. Kindlasti ei olnud seal kõik ideaalne – nt õhtusööki ootasin 1,5 h, aga pigem võlus nende siirus ja soov pingutada ning otsida võimalusi, kuidas parandada kogu teenust. Võtsin ka neilt mõlema päeva tuurid ehk sisuliselt sõitsin kahekesi ringi Timothiga, kes on üks omanikest. Võrreldes teiste kohtadega oli hind mõistlik. Minul jäid sellest külastusest väga positiivsed emotsioonid ehk julgen soovitada kõigile ning usun, et ka booking.com kommentaarid ja 9.1 hinnang pole ilma asjata.

Mine Materuni küla kohvi – ja kosetuurile

Moshit teatakse ka kui kohvilinna ning Kilimanjaro jalamil asetseb mitmeid kohviistandusi. Üks tuntumaid kohti on Materuni küla, mis asub umbes 15 kilomeetri kaugusel Moshist ja kuhu saab teha toreda poolepäevase väljasõidu. Kõige lihtsam on võtta tuur või autojuht, kes sinna viib. Minul oli privaatne autojuht-giid, kes oli ühtlasi ka minu majutuskoha omanik. Terve päeva eest koos lõunasöögiga maksin talle 50 USD.

Autotee Materuni külla

Materuni külla jõudes suundusime esmalt läbi istanduste ja metsa 40-minutilisele matkale, mis viis Materuni kose juurde. Tegemist pole raske matkaga, aga matkajalanõud või hea tallaga tossud on kindlasti soovitatavad. Kogu jalutuskäik on väga ilusate vaadetega ja roheline ning 150 meetrit kõrge kosk väärt nägemist. Samuti saab seal soovi korral teha ka värskendava ujumise, mille mina küll vahele jätsin. Terve jalutuskäigu jooksul nägin ainult ühte turisti – ei tea kas hooaeg hakkas juba lõppema või see on antud piirkonnas tavaline.

Pärast matka jätkasime päeva Materuni külas, kus kohalikud Chagga hõimu elanikud tutvustasid kohvi- ja banaaniistandust ning kohvitootmise protsessi algusest lõpuni. See oli kohaliku laulu saatel päris meeleolukas ja sai ka ise käe külge panna. Pärast seda istusime kõik laua taha ja proovisime saadud tulemust ehk kohvi. Üle pika aja maitses kohv tõesti väga hästi – eriti pärast 4 kuud lahustuva “lurri” joomist. Kogu päev oli üldse väga tore ehk kindlasti soovitan Moshi kandis ette võtta.

Babaanipuud Materuni külas
Kohvitegemise protsess

Külasta Kikuletwa kuumaveeallikaid

Moshist umbes 1,5 tunni kaugusel asuv Kikuletwa kuumaveeallikas (inglise keeles Kikuleva Hot Springs või ka Chemka Hot Springs) on populaarne väljasõidu koht nii kohalike kui ka turistide seas. Tegemist on loodusliku basseiniga, mille kristallselge vesi pärineb Kilimanjarolt ehk tegelikult on see pigem värskendav kui kuum nagu nimest võiks eeldada. Allikateni jõudmiseks peab läbima korraliku off-road autosõidu läbi tolmuse maastiku ja kohalike külade, mis on samal ajal väga huvitav. Ujumiskoht on ümbritsetud viigipuudest, kus on ka mõned kohalikud söögikohad ja pingid. Tegemist on pigem nii öelda “ajaveetmiskohaga”, mis on ka kohalike seas väga populaarne. Kuna paljud neist ujuda ei oska, saab rentida rõngaid, millega vees ulpida. Nädalavahetustel pidavat kaunis allikas kohalikke peresid täis olema ning ka nädala sees ei tasuks eeldada, et saab idülli üksinda nautida.

Sissepääsupilet maksab allikateni 5 USD. Samuti kasutasin sama autojuht-giidi nagu Materuni küla ekskursioonil. Terve päeva eest koos lõunasöögi ja piletiga maksin talle 45 USD.

Kikuletwa kuumaveeallikate võib ühendada ka sõiduga masaaide külla. Masaaide küla tuure on saadaval nii mitme päevaseid koos ööbimisega kui ka lühemaid. Kui on selle vastu huvi, siis soovitan kindlasti uurida. Tagant järgi mõeldes oleksin isegi ehk need kaks ühendanud.

Kikuletwa kuumaveeallikad

Uudista Moshi turgudel

Turgude külastamine on reisidel alati põnev ja näitab lähedalt kohalikku kultuuri. Moshis on turge päris mitu ning sisuliselt on peatänav ise juba üks suur turg. Leida võib sealt kõike alates puuviljadest ja toidukraamist kuni kangaste, suveniiride, riiete, majapidamistarveteni.

Memorial Market: Tansaanias on väga levinud second hand riided, mis tuuakse siia suurtes kogustes nii Hiinast, Ameerikast kui ka Euroopast. Olematu hinna eest võib saada päris häid asju ning üsna tavaline on vaatepilt, et jooksma minnes tuled tagasi uute Nike tossudega, mis maksid 5 eurot. Moshi on second hand asjadega kaubitsemise koha pealt eriti tuntud ning peamine koht selleks on Memorial Market. Turg asub natuke kesklinnast eemal ehk sinna sõiduks tasuks võtta takso, tuk-tuki või boda-boda (ehk mootorattatakso). Sisuliselt on tegemist jalgpalliväljakuga, kus võib end second-hand toodetest hulluks ostelda ning isegi kui midagi osta ei soovi, on põnev niisama uudistada.

Mbunyuni Market: Põhiline turg, kus saab osta KÕIKE – kutsutakse ka nimega Big Market.

Võrreldes Dar es Salaamiga on siiski palju mõnusam neil turgudel jalutada, sest isegi olles ainuke turist, ei ole inimesed nii intensiivsed.

Memorial Market ehk suur second-hand riiete turg Moshis

Avasta kohalikke restorane

Moshi on küll väike, aga seal võib leida päris palju põnevaid restorane ja kohvikuid. Lisaks muidugi traditsioonilistele kohalikele restoranidele, kust saab pilaud, ubasid, riisi ja chapattit, on ka mitmeid rahvusvahelise köögiga söögikohti ning ka kohvikuid, kust saab head kohvi – kohvilinn ju siiski.

Indoitaliano Restaurant: üks Moshi kõige tuntumaid ja kiidetumaid restorane, mis on peamiselt spetsialiseerunud India ja Itaalia köögile. Hinnad on väga mõistlikud ning mina kui India ja vürtsika söögi austaja jäin väga rahule.

Jay’s Kitchen: Korea restoran, mille menüüs on kõiksugu erinevaid nende köögile omaseid sööke. Hinnaklassilt natuke kallim.

Union Cafe: mõnus kohvik Moshi kesklinnas, kust pidavat saama parimat kohvi. Samuti on nende väliterrassil mõnus tööd teha või wifi võlusid nautida. Cappuchino sai minu poolehoiu.

Kui on huvi rohkem kohaliku toidu vastu, siis näiteks tasub vaadata kohti nagu Pamoja Cafe, Maembe Cafe, Kili Home, Secret Garden Hotel.

Union Cafe Moshi kesklinnas

Veeda aktiivne päev avastades Chala järve piirkonda

Chala järv on ideaalne koht linnaelu saginast eemale saamiseks. See asub Moshist umbes 1,5 tunni kaugusel Tansaania ja Kenya piiril. Mõned populaarsemad tegevused on matkamine/jalutamine, kayakiga sõitmine, linnuvaatlus ja kalastamine. Ise ma seal ei käinud, kuid mõnus koht, kus linnakärast eemale saada, kui pikemalt Moshi piirkonnas veeta.

Vaade Chala järvele (pilt internetist)

Aafrikas ringi sõites peab arvestama, et teed on halvad ehk distantsi arvestamine kilomeetrites on üsna mõttetu tegevus ja ei kanna endas erilist informatsiooni. Näiteks ka eelnevalt mainitud päevareisidele, kuhu sõidab ligi 1,5 tundi on tegelikult, on tegelik vahemaa vaid natuke üle 50 kilomeetri.

Mina jäin enda pika nädalavahetusega väga rahule ning loodan, et äkki järgmine kord külastan Moshit juba eesmärgiga Kilimanjaro vallutada. Kui mäge vallutada ei taha, aga joosta meeldib, siis iga aasta veebruaris korraldatakse mäe jalamil Kilimanjaro maraton, mis on siinkandis väga tuntud jooks. Valikus on 5 km, 21,1 km ja 42,2 km. Miks mitte ühendada enda puhkus Sansibarile Kilimanjaro maratoniga? Esmalt trenn ja pingutus ning pärast mõnus puhkus-

Üks kommentaar “Põhja-Tansaania: Mida teha Moshis?

Lisa kommentaar