Maroko reisijuht: 10 päeva Maroko reisiplaan

Huvi Maroko kui reisisihtkoha vastu kasvab eestlaste seas iga aastaga. Pole just palju Euroopa-väliseid päikselisi ja huvitavaid sihtkohti, kuhu saab üsna lühikese lennu ja mõistliku hinnaga. Mulle jäi Maroko silma umbes 1,5 aastat tagasi paarist reisiteemalisest Instagramist ja blogist ning 2022. alguses lisasin selle enda listi. Juhtus aga nii, et veetsin terve eelmise aasta sügise Lissabonis, mis tegi asja eriti lihtsaks. Maroko on Lissabonist vaid 1,5 lennutunni kaugusel ja soodsaid lennupileteid leiab hõlpsasti. Nii me koos peikaga novembri lõpus end Marokos leidsime.

Reisiplaani kokku pannes avastasin enda üllatuseks, et Marokos on palju põnevat ja kõike ühe korraga näha ei jõua. Esialgu planeerisin rahulikku olemist Marrakechis ja mõnda väljasõitu, aga läks nii nagu ehk 9. päeva üsna aktiivset seiklemist. Valikute rohkuse tõttu võttis ideaalse plaani paika saamine rohkem aega kui tavaliselt. Kuna Maroko on mitmekülgne, on oluline esmalt paika panna, kas peamine huvi on rannapuhkus, matkamine, kultuurireis või natuke kõike. Minu reisiplaan võiks sobida neile, kes otsivad üsna aktiivset reisi ja tahavad lühikese ajaga näha erinevaid Maroko “nägusid”.

Mida teada enne Maroko reisi?

Ilm. Parim aeg Maroko külastamiseks on sügis (september-november) või varakevad (märts-aprill). Sel ajal on ilm soe, aga pole äärmusi nagu suvine kõrbekuumus ja külmad talveööd. Temperatuur Maroko eri piirkondades võib erineda üsna palju. Kuna suur osa territooriumist on mägine, võib õhtune ja päevane temperatuur muutuda ligi 20 kraadi.

Raha vahetamine ja kaardiga maksmine. Maroko dirham on suletud valuuta ehk seda ei saa vahetada väljaspool Marokot. Seetõttu tasub kaasa võtta eurosid ja need koha peal vahetada või võtta raha välja pangaautomaadist, mida leiab nii lennujaamast ja linnast. Suuremates linnades saab restoranides maksta üldjuhul ka kaardiga, aga sularaha võiks alati varuks olla. Samuti tasub alati hoida mõned mündid läheduses, mida saab WC, poodides vms tipiks jätta.

Internetiühendus. Esimese asjana tasub lennujaamast osta kohalik sim kaart. 10 euro eest saab 10GB, mis on nädalaseks reisiks piisav. Internetiühendus on Marokos üldiselt hea ning isegi kõrbematkal oli 4G olemas.

Transport. Linna sees liiklemiseks tasub kasutada taksot, mille saab tänavalt ja mis on odav ja turvaline. Kuna taksomeetrit sageli tööle ei panda, peab hinda kauplema. Vajadusel aitavad tellimisega ka majutusasutused. Linnadevaheliseks liiklemiseks on parimad variandid CTM buss, rong või lennuk. Bussid on korralikud, aga mägise tee tõttu, võivad ka väikesed vahemaad võtta aega kaua. Samuti on oluline teada, et bussi kasutades peab enda pagasile bussijaamas eraldi pileti ostma. Siselennud on hea variant aega kokku hoida ning ka üsna soodsad (nt Tangier – Agadir maksis kuu aega ette broneerides 35 eurot).

Kauplemine. Kauplemine on igapäevaelu lahutamatu osa. Meile kui eestlastele ehk harjumatu, aga tasub enda vaoshoitud loomus unustada ja parima hinna nimel kaubelda nii taksos kui ka turul.

Skeemitamine. Fesi ja Marrakechi medinas on sagedased juhtumid, kus kohalikud soovivad omavoliliselt giidiks hakata ja veenda, et sinu valitud tee on vale või viib tupikusse ning sind ise kohale juhatada. Selle abivalmiduse eest oodatakse aga kena rahalist tasu. Kuna medina tänavad eriti Fesis meenutavad labürinti, on selliseid jutte lihtne uskuda ja eks kasutataksegi turistide naiivsust ära. Kuulsime 10+ juttu, kuidas antud tee on suletud palvuse pärast, uksed on lukus, turistidele keelatud jms. Neid jutte ei tasu liiga tõsiselt võtta.

Turvalisus. Maroko on üldiselt turvaline, mida kinnitasid ka enamus kohalikud, kellega suhtlesime. Ka eelnevas punktid mainitud skeemitamises on pigem nö sulitembud väikese lisaraha teenimiseks, aga mitte ohtlikud.

Hinnatase. Hinnad on erinevates piirkondades üsna erinevad ning kehtib klassikaline printsiip – mida turistikam koht, seda kallimad hinnad. Marrakech oli võrreldes teiste kohtadega tunduvalt kallim. Võrreldes Fesi, Tangieri ja Chefchaoueniga oli näiteks restoranis söömine vähemalt 1/3 võrra kallim.

Lennupiletite printimine. Maroko ei aktsepteeri e-pardakaarte, misõttu peab lennupiletid paberil esitama, sh ka Ryanairi piletid, mis tuleb ise check-i teha ja välja printida.

Majutus. Ööbida tasub hotellide asemel riadis, mis on Maroko traditsiooniline maja, mille keskel on siseaed. Sellises stiilis maja aitab hoida aastaringselt paremini ühtlast temperatuuri ja on rohkem privaatsem, kuna väljast vaadates pole aimu, mis seespool toimuda võib. Tänapäeval on paljud sellised majad tehtud majutusasutusteks. Riadide valik on väga lai ning kõige keerulisem on sobiva valimine just seetõttu, et suur osa arvustusi on väga kõrgete hinnangutega.

Püha päev ehk reede. Islami kultuuris on reede püha päev ehk sel päeval on paljud poed (nt ka soukis) kinni ning mõned ekskursioonid ei toimu. Samuti peetakse reedet ka kuskusi valmistamise päevaks ehk sul sel päeval pidavat kõige värskemat ja paremat kuskusi saama. Kohalikumad restoranid serveerivad seda ainult reedeti.

Kõrbetuur. Kui olete Maroko ringreisil, soovitaksin kõrbetuuri alustada ja lõpetada erinevates linnades (Marrakech ja Fes). Kolmepäevane klassikaline tuur on suuresti sõitmine sinna ja tagasi (kuid siiski tore kogemus). Kui on soov rohkem kõrbes aega veeta, tasub kaaluda neljapäevast ekskursiooni. Kuna öösel võib temperatuur kõrbes olla kuue kraadi ümber, tasub kaasa võtta soojad riided, salli, kindad.

10 päeva Maroko reisiplaan

Meie 10-päevane marsruut algas Marrakechist ja lõppes Tangieris, kuid seda võib teha ka vastupidi. Aja kokkuhoidmiseks soovitan tagasilennu osta teisest linnast või teha reisi lõpus siselend alguspunkti. Siselende on palju ja varakult ostes leiab neid hea hinnaga (näiteks Arabian airlines Tangier-Agadir maksis 35€ koos käsipagasiga).

TegevusedÖömaja
1. päevSaabumine Marrakechi pärast südaöödMarrakech: Riad al Jana (68€/tuba)
2. päevMarrakechMarrakech: Riad al Jana (68€/tuba)
3. päevEssaouira päevareisMarrakech: Riad al Jana (68€/tuba)
4. päevMarrakechMarrakech: Riad al Jana (68€/tuba)
5. päevSahara kõrbe tuur I – Atlase mäed ja Kasbah Ait Ben Haddou külaDades Valley külalistemaja
6. päevSahara kõrbe tuur II – Suur Kanjon, päikeseloojangu kaamelisõit kõrbesMerzouga kõrb – telk
7. päevSahara kõrbe tuur III – päikesetõus kõrbes, sõit FesiFes: Riad Ibn Khaldoun (52€/tuba)
8. päevFes; õhtul bussisõit Chefchaoueni Chefchaouen: Casa Amina (64€/tuba)
9. päevChefchaouen, õhtul bussisõit TangieriTangier: Mamora Bay (53€/tuba)
10. päevTangier, õhtul lend Tangierist ja lahkumine Marokost

Maroko reisikava kirjeldus

1. päev: saabumine Marrakechi

Jõudsime Marrakechi pärast keskööd ja piiripunktis läks kõik kiirelt. Esimesed tegevused olid pangaautomaadi leidmine ja kohaliku sim kaardi ostmine. Marrakechi saabudes on soovitav takso ette broneerida (eriti öösel saabudes), kuna media ehk vanalinna väikestele tänavatele autoga ei pääse ja võõral taksojuhil võib keeruline majutuskoha üles leida. Seda võimalust pakuti juba öömaja broneerides ja lennujaamast väljudes vaatas meile vastu vähemalt 50 taksojuhti erinevate nimesiltidega. Pärast ükshaaval nimede üle lugemist leidsime enda juhi, kes meid kiirelt võimalikult riadi lähedale viis. Seal juba ootas riadi töötaja, kellega koos veel väikese jalutuskäigu mööda pimedaid teid tegime, et õige ukseauk üles leida. Olime väga rahul, et nõuandeid kuulasime ja takso ette tellisime.

Medina punased tänavad, Marrakech

2. päev: päev Marrakechis

Marrakechi kutsutakse Punaseks Linnaks vanalinnas (Medinas) olevate punakat värvi hoonete tõttu. Linna südames asub rohkete kaupmeeste ja söögikohtadega keskväljak Jemaa el-Fnaa, kus lisaks võib kohata ka mao- ja ahvitaltsutajaid, akrobaate ja muid huvitavaid tegelasi. Hektiline on õige sõna kirjeldamaks Marrakechi keskust, kus autosid väga ei leia, aga selle eest on eeslid, mootorrattad ja kõik muud transpordivahendid esindatud. Kui olla esimest korda Aafrikas, võib see tunduda väsitav ja intensiivne, aga minu jaoks oli võrreldes Kairo ja Dar es Salaamiga kõik üsna rahulik ja viisakas – ideaalne kombinatsioon Aafrikast ja Euroopast.

Medina labürinti meenutavad tänavad on täis turge ehk souke, mille avastamisega esimest päeva Marokos alustasime. Sealne valik võtab silme eest kirjuks alates värvilistest vaipadest, vürtsidest, päkapikususse meenutavatest jalanõudest, argaaniaõli kuni kuldsete lambipoodideni. Kohati tekkis tunne, et tahaks kõike vaadata ja pildistada. Valmis tuleb olla pidevaks kauplemiseks, sest hinnad pole kunagi fikseeritud. Kui tänavatelt pilk üles poole tõsta, leiab sealt lugematul arvul katuseterasse, üks ilusam kui teine. Eelkõige jäängi neid imelisi terrasse meenutama kui mõtlen Marrakechile.

Marrakechi souk
Marrakechi souk

Marrakechis on rohkelt imeilusate mustrite ja sisearhitektuuriga muuseume ja hooneid (hea ülevaade siin blogis). Otsustasime valida paar huvitavamat ja külastasime 19. sajandil ehitatud Bahia Palace (7€) ning 14. sajandil rajatud islami kooli Madrasa Ben Youssef (7€). Mõlemad on ideaalsed kohad piltide tegemiseks ja jäime valikuga väga rahule. Lisaks on populaarsed kohad veel El Badi Palace (7€) – suures osas küll varemed ja Saadian Tombs (7€).

Bahia Palace, Marrakech

Pärastlõunal suundusime keset Marrakechi kaost asuvasse värvilisse Majorelle aeda (Le Jardin Majorelle). Selle värvid avaldasid muljet moekunstnik Yves Saint Laurentile, kes selle hiljem ära ostis. Nüüd on aia kõrvale rajatud talle pühendatud muuseum. Meie muuseumisse ei jõudnud, aga soovitan selle ühendada koos aia külastusega. Esmalt tasuks uudistada Yves Saint Laurenti muuseumi ja turistihulkade vältimiseks minna aeda natuke enne sulgemist (18.00). Järjekorra vältimiseks tasuks pilet osta ette internetist.

Majorelle aed, Marrakech

Päikeseloojanguks soovitan leida katusekohviku peaväljaku juures või otsida natuke kõrvalisem hea vaatega terrass. Meie üks lemmikutest oli Atay cafe. Minu konkreetsemad Marrakechi (restorani) soovitused leiab selle Instagrami postituse alt. Populaarsematesse restoranidesse ja baaridesse (nt Nomad) on kindlasti vajalik reserveerida laud.

Päikeseloojang katuseterrassilt, Marrakech
Jemaa el-Fnaa keskväljak pimedas, Marrakech

3. päev: Essaouira päevareis / öö: Marrakech

Teisel päeval tegime päevase väljasõidu Atlandi ookeai ääres asuvasse sadamalinna Essaouirasse, mis on Marrakechist 3 tunni kaugusel. Esmalt plaanisime sinna minekuks rentida auto või kasutada bussi (12€ üks ots). Lõplik valik langes aga Airnbnb tuuri (23€) kasuks, millega jäime väga rahule (rohkem infot Instagrami postituses).

Teel tegime peatuse argaaniapuu otsa ronivaid kitsede juures (Instagrami postitus), külastasime argaaniapoodi ja lõunaks jõudsime Essaouirasse, kus meil oli neli tundi ringivaatamiseks. Rahulikum atmosfäär, siniste detailidega valged tänavad ning suur kalasadam tekitas tunde nagu oleksime jälle Portugalis. Essaouira on ilma poolest jahedam ja tuulisem kui Marrakech ning rand on rohkem mõeldud surfaritele kui rannapuhkuseks.

Argaaniapuu otsa ronivaid kitsed

Aeg Essaouiras kulus peamiselt jalutades medinas, kalaturul ja rannas ning see oli piisav esmase ettekujutuse saamiseks. Pikema reisi korral kaaluksin seal ka öö veetmist ning tean, et paljudele eestlastele on antud linn üheks lemmikkohaks Marokos. Kuna tegemist on ookeaniäärse linnaga, on seal muidugi palju kalatooteid ja mereande. Meie parim restoranikogemus terve Maroko reisi jooksul oli Triskala restoran

4. päev: Marrakech / öö: Marrakech

Kuna ees ootas mitu pikka sõidupäeva, veetsime ühe päeva Marrakechis natuke rahulikumalt ja tutvusime kohaliku kultuuriga.

Päeva esimene pool möödus kokanduskursusel (32€), kus nelja tunni jooksul kohaliku naise nõuannete järgi Maroko roogasid valmistasime. Kursus lõppes muidugi suure lõunasöögiga, pärast mida said meist suurimad Maroko soojade salatite fännid. Neid proovin kindlasti ka varsti kodus järgi teha.

Kokanduskursus Marrakechis
Maroko salatid

Päeva teises pooles külastasime Airbnbi kaudu hamami. Tahtsin natuke autentsemat elamust, mistõttu valisime airbnbi heade arvustustega elamuse (Traddition moroccan hammam with the local). Tegelikkus oli aga natuke midagi muud, kui pildid ja kirjeldus. Kohalikele mõeldud hamami duširuumi sarnases ruumis alasti meritähena lebamine, “liivapaberit” meenutava svammiga karm pesu ja suvalisel hetkel näkku saabuvad veesahmakad võtavad selle lühidalt kokku. Lõõgastusest oli asi kaugel ja minuga seal koos olevad briti naised, kelle jaoks see oli esimene hamami kogemus, olid ilmselt veel rohkem kohkunud. Meeste ja naiste saun on eraldi ning kuuldavasti oli ka meeste kogemust väfa omamoodi. Kindlasti jääme seda veel pikaks ajaks meenutama.

5. päev: Sahara kõrbe tuur – Atlase mäed ja Kasbah Ait Ben Haddou küla /öö: hotell tee peal

Sahara kõrbe tuur oli üks peamisi tegevusi, mis minus esialgu Maroko huvi tekitas. Uurimistöö käigus aga lugesin ka palju vastuolulisi arvustusi. Sageli toodi välja, et kolmepäevane tuur on suures osas sõit kõrbesse ja tagasi ning grupi ekskursiooni korral pole giidid tasemel, vaid autojuhid, kes inimesi sihtkohta viivad. Pärast enda kogemust võin osaliselt nende kommentaaridega nõustuda, kuid siiski oli see reis meie üks lemmiktegevustest Marokos. Kui on soov rohkem aega kõrbes veeta võiks võtta neljapäevase ja eelistatult privaatse tuuri (eriti kui reisida suurema seltskonnaga). Kahekesi minnes oleks see läinud liiga kulukaks. Õnneks oli meie 10-liikmeline grupp väga tore, kellega saime kolme päeva jooksul headeks tuttavateks.

Atlase mäed, Maroko

Kasutasin firmat Marrakech Desert Trips (3 päeva 160€), millega üldiselt jäime rahule, kuid mõni asi korralduse poole pealt jättis soovida. Alustasime oma teekonda Marrakechist ning esimese päeva hommikul sõitsime minibussiga Atlase mägedesse. Suur osa Marokost mägede all, kuid samas on maastik eri piirkondades väga eriilmeline. Tegime mõned peatused ja lõunaks jõudsime Kasbah Ait Ben Haddou külla, mis on ka populaarne filmide võttepaik (näiteks Gladiaator, Game of Thrones, Lawrence of Arabia). Koht oli küll muljetavaldav, aga täis turistibusse ja suveniiripoode. Päeva teises pooles tegime veel pildipeatuseid ning õhtuks viidi meid kohalikku “butiikhotelli”.

Kasbah Ait Ben Haddou külla

6. päev: Sahara kõrbe tuur II – Suur Kanjon, päikeseloojangu kaamelisõit kõrbes/ öö: kõrbes

Teisel päeval oli koos mõne peatusega palju sõitu mägedes. Päeval käisime kohalikus mägedevahelises väikelinnas, külastasime vaibakaupmehi, tutvusime sealsete farmerite eluga ja jalutasime Suures Kajonis.

Maroko Suur Kanjon

Enne päikeseloojangut jõudsime Merzougasse, mis on väike linn Sahara kõrbes – seetõttu kutsutakse seda osa sageli Merzouga kõrbeks. Seal oli hotell, kuhu jätsime oma suuremad asjad, võtsime kaasa enda väikese seljakoti soojade riietega ning suundusime päikeseloojangu taustal kõrbe suunas.

Kaameliretk oli umbes 2 tundi ning pimeduses jõudsime kõrbelaagrisse. Ööbisime voodiga privaatses telgis, mis oli lihtne, aga üheks ööks piisav. Kuigi väljas oli öösel vaid 6 kraadi, oli telgis mitu villast tekki, mis hoidsid soojas. Õhtul pakuti laagris õhtusööki ning seejärel istusime koos kohalike nomaadidega lõkke ääres, kuulasime nende trummimängu ja jõime nagu ikka kombeks piparmünditeed rohke suhkruga. Öösel käisime veel jalutamas liivadüünide vahel, et imelist kõrbe tähistaevast vaadelda.

Tegelikkuses on see ikkagi üsna turistilik kõrb, üsna lähedal erinevatele küladele ja üllataval kombel väga hea internetiühendusega. Õhtul jalutades võis pea igas suunas näha või kuulda mitut telklaagrit.

Kõrbelaager

7. päev: Kõrbetuur III – päikesetõus kõrbes, sõit Fesi /öö: Fes

Hommik algas pimedas ja väga külmalt. Kaamelimees oli juba ootel, et suunduda tagasi hotelli poole. Taaskord 2-tunnine kaameliretk ning seekord päikesetõusu saatel. Varasemalt ostetud peakatteks seotavad sallid olid külmaga lisaks toredale välimusele ka väga kasulikud ja hoidsid hästi sooja Samuti soovitan ka kindad kaasa võtta.

Hommik Sahara kõrbes

Hommikusöögiks jõudsime hotelli ning pärast seda jagunes meie grupp kaheks – ühed, kes läksid tagasi Marrakechi ja teised, kes suundusid Fesi poole. Kuigi teine variant on natuke kallim, soovitan seda aja kokkuhoidmiseks. Lisaks on tee Fesi lühem, parem ja teistsuguse maastikuga ehk sõit oli palju huvitavam.

Maastik teel Fesi

Kolmandal tuuri päeval peale lõunapausi peatusi ei teinud ning umbes kell viis jõudsime Fesi. Ööbisime seal Riad Ibn Khaldounis, mis väljast paistis paras urgas, kuhu pääses erinevate pisikeste pimedate tänavate ja käikude kaudu. Sisse jõudes oli see aga täiesti midagi muud – nagu oleks sultani koju sattunud. Kuna olime seal ainukesed külastajad, oli tunne nagu elaksime oma privaatteenritega, kes meid kätel kannavad ja iga soovi täidavad. Julgen antud öömaja kõigile soovitada.

8. päev: Fes, õhtul sõit Chefchaoueni / öö: Chefchaouen

Fes on Maroko üks vanimaid linnu, mida tuntakse kui riigi vaimne, kultuuriline ja intellektuaalne keskus. Linn on üsna suur – üle 1,1 miljoni inimese, mis teeb sellest Maroko suuruselt teise linna. Fesi keskuseks on 8. sajandist pärit medina, mis on väikeste tänavate rägastik (umbes 9000 tänavat), kus on pea võimatu mitte ära eksida. Marrakechi medina on Fesi kõrval väga lihtne ja organiseeritud. Fesi medina UNESCO maailmapärandi nimistus ning seal pole autosid ega mootorrattaid. Need tänavad on kohati nii kitsad, et sinna ei mahuks isegi mootorrattaga.

Märkimisväärne on ka Fesi nahatööstus. Siiani tehakse suur osa töödest seal käsitsi – loomanahad leotatakse väljaheites, mille tulemusel eemaldub karv, pärast mida need kuivatatakse ja värvitakse. Seda kõike on võimalik vaadata (nt The Chouara Tannery). Nahapoodi minnes antakse kätte üks piparmündioks, et selle üsnagi kohutava lõhnaga toime tulla ja katuselt saab kogu värvipottide ja kuivatamise protsessi jälgida.

Nahatöökoda, Fes

Meil oli Fesis vaid üks päev ning otsustasime selle pühendada linna vanemale osale ja seda koos giidiga. Broneerisime Airbnb Experience kaudu poole päevase tuuri Sailimiga (link tuurile), kellega “kolistasime” kogu vanalinna läbi, seal hulgas ka nahatöökoja. Kuna teisi inimesi sel päeval polnud, saime 28€ eest privaatse ekskursiooni. Minu kindel soovitus on Fesis giidiga tuur, sest omal käel võib sinna ekslema jäädagi ning kohalik giid näitab turistidele varjatumaid kohti. Meie giid Salim oli väga haritud ja lõbus meesterahvas, kes lisaks Maroko ja Fesi ajaloole rääkis ka palju muud huvitavat maailmast. Ilmselt ülivõrdes kommentaarid Airbnb-s räägivad enda eest. Kuna oli reede, läksime kõik lõunale väga kohalikku kodurestorani kuskusi sööma. Saime teada, et kuskusi valmistatakse ainult reedeti ja just siis saab seda kõige värskemat ja paremat proovida. Üks ägedamaid ja kindlasti odavamaid söögikordi reisil.

Kuna Fes on suur, on seal vaatamist ka linna uuemas osas, mida me sel korral vaid põgusalt uudistasime. Meile Fes meeldis väga – vähem turistilik, odavam, autentsem ja korrapäratum kui Marrakech.

Õhtul läksime taksoga bussijaama, et võtta ette järjekordne mägine 4,5 tundi kestev bussisõit Chefchaouenisse.

9. päev: Chefchaouen, õhtul sõit Tangieri / öö: Tangier

Chefchaouen ehk sinine linn (´Blue City´) on mägiküla, mida ei tohiks Marokos vahele jätta. On mitmeid uskumusi, miks linna seinad siniseks värviti – ühed arvavad, et jälgida seal elanud juudi immigrantide kultuuri, teised, et see tähistab vahemere värve või aitab hoopiski hoida eemal sääski. Nüüd värvivad kohalikud jätkuvalt oma maju siniseks, kas vastavalt nendele traditsioonidele või turistide ligi meelitamiseks.

Chefchaouenis soovitan veeta vähemalt ühe öö ja terve päeva. Chefchaouen on palju vaiksem ja rahulikum kui teised Maroko linnad, kus saab rahulikult kulgeda erinevatel medina sinistel tänavatel, teha rohkelt pildipeatusi teha ning avastada imelisi katuseterrasse vaatega linnale ja ümbritsevatele mägedele.

Parima linnavaate saamiseks võtsime ette 30-minutilise jalutuskäigu ülesmäge Hispaania mošee (Spanish Mosque) juurde, mis asub Chefchaoueni juures künka otsas. Kui olla linnas päikeseloojangu ajal, soovitati retk mošee juurde planeerida just sel ajal. Meie kahjuks sel ajal olime juba bussi peale suundumas.

Vaade Chefchaouenile

Kui alguses kahtlesin, kas “sinist linna” enda marsruuti lisada, oli see kindlasti üks reisi lemmikkohti. Söögikohtadest soovitan Restaurant Bab Ssour ja Cafe Clock (imeline vaade terrassilt ja hea hommikusöök).

Õhtul sõitsime CTM bussiga Tangieri, mis on Chefchaouenist 2,5 tunni kaugusel. Tangieri bussijaam on kesklinnast natuke eemal ehk soovitatav on kasutada taksot (60 MAD = 5,50€).

10. päev: Tangier, lahkumine – õhtul lend Tangierist

Tangier on Põhja-Maroko oluline sadamalinn vaatega Gibraltari väinale ja Hispaaniale, kuhu praamisõit Tangierist on vaid natuke üle tunni. Linna mereäärne valge medina oli kena nagu ka eelnevad vanalinnad, kuid atmosfäär oli euroopalikum ja linna üldmulje modernsem.

Olime viimaseks päevaks juba linnadest, medinadest ja bussisõitudest väsinud, mistõttu meie tegevused piirdusid suveniiride ostmisega vanalinnas ning modernses jahisadamas jalutamisega Kindlasti oleks seal ka rohkem ringi vaadata, aga kui reisipäevad on üsna arvel, siis ilmselt liiga palju aega Tagieri peale ei kulutaks.

Õhtul suundusime taksoga lennujaama (120 MAD = 11 eur), kust esmalt sõitsime siselennuga Agadiri ja sealt tagasi koju Lissaboni, kus antud hetkel elasime. Viimane elamus oli sekeldus Arabian Airlines siselennul, kus grammi täpsusega käsipagasit kaaluti, mis tähendas, et lennukisse minemiseks pidime pool kohvrit endale selga panema (õnnestus!). Lisaks oli neil veel huvitav nõue – nimelt naistel võis olla kohver ja kott (kokku 10kg), aga meesel ainult kohver (10kg) ehk pidime Janise seljakoti toppima kohvri sisse. Ilmselt järjekordne Araabia riigi eripära.

Kokkuvõte & maksumus

Maroko reisile tagasi vaadates jäime mõlemad väga rahule ning 9 täispäevaga sai palju tehtud ja nähtud. Maroko on põnev riik – ühenduspunkt Euoorpa ja Aafrika vahel, modernne ja samal ajal väga traditsiooniline. Kohalikud on üldiselt sõbralikud ja viisakad kui mõned Fesi kitsaste tänavate skeemitamised välja arvata.

Sageli küsitakse, et kas muudaksin midagi reisikava juures – vastus on, et 9-päevase reisi korral mitte. Juhul kui oleks mõni päev rohkem, lisaksin ühe päeva Fesis, ööbimisega peatumise Essaouiras, ühe päeva Sahara kõrbes või paar ööd hipilikus surfilinnas Taghazout. Populaarsemad linnad on veel Agadir, Casablanca ja Rabat – esimese kahe kohta pole ma palju kiidusõnu kuulnud. Linnasid ja medinasid sai antud reisikava juures piisavalt ning juba viimastel päevadel oli kerge tüdimus. Vahepeal oli isegi tunne, et ainult medinasid külastades jääb Marokost vale mulje – kujutage nüüd ette, et Tallinnasse tulevad turistid käivad ainult vanalinnas ja arvavad, et me nii siin elamegi. Järgmisel korral Marokosse minnes tahaksin ilmselt avastada rohkem väiksemaid mägikülasid ja – linnasid, et saada autentsemad arusaama kohalikust elust.

Lisan ka ülevaate reisi kulutustest ühe inimese kohta. Reisisime kahekesi ehk majutuse – ja taksokulud jagasime omavahel. Toidukulude juures oli võrreldes teiste reisidega kokkuhoid kindlasti alkoholilt, mida me 9 päeva jooksul ei tarbinud. Maroko on islamiriik ja see pole nii laialt levinud (aga turistilikemates kohtades kättesaadav).

Kulu liikSumma
Lennupiletid117.00 €
Öömaja221.00 €
Transport50.00 €
Söök305.00 €
Vaatamisväärsused & tuurid274.00 €
Muu50.00 €
Kokku1017.00 €
Maroko ringreis 2022

Lisa kommentaar