Kaugtöö Vietnamist: kas sobiv koht talvekontoriks?

Vietnam on pikka aega olnud seljakotirändurite hulgas populaarne sihtkoht. Tänu odavale hinnatasemele, aastaringselt soojale ilmale, kiiresti kasvavale majandusele ja heale Internetile on Vietnamist saamas populaarne sihtkoht ka kaugtöötegijate seas. Samal ajal on see väga mitmekesine ja põnev riik ning võrreldes populaarsete talvekontori kohtadega nagu Bali ja Taiga, soodsam ja “turistivaesem”.

Koos koroonaga avastasin enda jaoks kaugtöö ja viimastel aastatel reisin harva ainult puhkuse eesmärgiga. Üldjuhul üritan puhkuse ja töö ühendada, mis pakub võimaluse ühes kohas pikemalt viibida. Kaugtööks sobiliku sihtkoha valikul on mul aastatega tekkinud üsna kindlad kriteeriumid ja Vietnami kohta uurides, sain aru, et see vastab kõikidele “nõuetele”. Usun, et see on sobiv riik ka neile, kes esimest korda välisriigist kaugtööd proovivad.

  1. Miks valida Vietnam kaugtöö kohaks?
  2. Üldised soovitused
  3. Parimad kohad kaugtööks Vietnamis
    1. Da Nang
    2. Hoi An
    3. Nha Trang
    4. Hanoi
    5. Ho Chi Minh City
  4. Kuidas leida majutust?
  5. Minu Vietnami kaugtöö kogemus
    1. Ajavahega kaugtöö Vietnamis
    2. Kaugtöö Hoi Anis
    3. Kaugtöö Da Nangis
  6. Kokkuvõtteks

Miks valida Vietnam kaugtöö kohaks?

Odavad hinnad. Hinnad on Vietnamis üldiselt madalamad kui naaberriikides nagu Tai, Malaisia ja Indoneesia. Olenevalt elustiilist on muidugi võimalik kulutada palju, aga tegelikkuses saab hakkama ka väga väikese eelarvega. Seda eriti kui süüa kohalikes restoranides ning üürida korter vähemalt üheks kuuks järjest.

Palju teha ja näha. Vietnam on mitmekesine riik, mis pakub avastamisrõõmu igale maitsele (Mida külastada ja kuidas planeerida Vietnami marsruuti?). Suurlinnad Hanoi ja Ho Chi Minh, pika rannajoonega Da Nang ja Nha Trang on mõned kohad, kus on hea pikemalt peatuda ning samal ajal õhtuti (või hommikuti) ja nädalavahetustel ümbrust avastada. Tänu heale ja soodsale lennuühendusele saab väga mugavalt teha ka nädalavahetuse väljasõite teistesse Vietnami piirkondadesse.

Palju kaugtööks sobivaid kohvikud ja coworkinguid. Vietnamis on tugev kohvikukultuur ning suuremates linnades on väga palju nii öelda diginomaadide kohvikuid, kus on hea Wifit, pistikud ja töötamiseks sobivad alad. Samuti on olemas mõistliku hinnaga coworking kontorid.

Hea internetiühendus. Sim kaardiga on hea ja kiire internet pea kõikjal (isegi mägedes). Samuti pakuvad Wifit kõik kohvikud ja majutusasutused.

Sobiv ajavahe Eestiga. Talvisel ajal on Vietnami aeg Eestist kuus tundi ees, mistõttu on võimalus ilusti töötada ka Eesti aja järgi, kui töö seda nõuab. Sel juhul saab hommiku veeta rannas või vaatamisväärsusi külastades ning alustada tööpäeva kella kahest kohaliku aja järgi. Kuna pimedaks läheb üsna varakult – umbes kell 6 õhtul, annab see võimaluse valget aega ära kasutada. Kindlasti nõuab taolise graafikuga töötamine natuke harjumist.

Turvalisus. Vietnam on turvaline riik. Pisikesi kuritegusid (vargusi) võib esineda, aga üldiselt ei pea enda turvalisuse pärast muretsema ka naisena üksinda reisides.

Hoi An, Vietnam

Üldised soovitused

Soovitan läbi lugeda postituse Vietnami soovitused: kuidas planeerida reisi Vietnamisse?, kus on põhjalik ülevaade olulistest teemadest nagu ilm, rahavahetus, viisa, erinevad piirkonnad ja veel palju muudki. Tooksin aga eraldi välja mõned olulised asjad, mida oma kogemuse põhjal soovitan neile, kes plaanivad kaugtööd teha või pikemalt Vietnamis viibida.

Sim kaart. Sim-kaart tasub osta Vietnami lennujaamast riiki saabumisel või teha virtuaalne e-sim juba enne kohale jõudmist. 60 GB (2 GB päevas) sim kaart maksis lennujaamas ca 10 eurot.

Facebook grupid. Parim viis hoida informatsiooni saamiseks ja majutuse leidmiseks. Igas linnas on üldjuhul olemas välismaallaste grupp. Vietnamis näiteks:

Kasulikud äpid. Grab (kohalik Bolt takso ja toidu tellimiseks), Shopefood (toidu tellimine), Foody (toidukohtade valimiseks ja soovituste saamiseks).

Parimad kohad kaugtööks Vietnamis

Alljärgnevalt toon välja peamised kohad, mida peetakse kaugtööks kõige paremaks. Kuna ise viibisin töötamise ajal Da Nangis ja Hoi Anis, kirjutan nendest natuke pikemalt.

Da Nang

Da Nang on Vietnami suuruselt kolmas linn ja Vietnami keskosa suurim linn, mis on üha kasvav digitaalsete nomaadide sihtkoht. Linna iseloomustab pikk ja lai rannajoon, mis kõrval laiuvate kõrghoonetega meenutab Miami South Beachi. Tegemist on modernse suurlinnaga, mis võrreldes Ho Chi Minhi ja Hanoiga on siiski palju rahulikum. Seal on palju restorane, mõnusaid kohvikuid töötamiseks ja kasvav kaugtöötajate kogukond.

Samuti on Da Nang mugav koht erinevateks väljasõitudeks – populaarsed päevareisi kohad on näiteks Hoi An, Hue, Ba Na Hills, My Son. Kui turistile ma seda kohta pikemaks ajaks ei soovitaks, siis kaugtöö kohana on kindlasti üks parimaid variante Vietnamis. Samal ajal on tegemist siiski Aasiaga, mistõttu võib imeilusa kohviku ja hotelli kõrval olla üks suur mudaauk või ehitusplats.

Da Nangi plussid: hea infrastruktuur, palju restorane, baare, vähem turiste võrreldes teiste piirkondadega, pikk ja lai ilus rannariba, palju pikaajalisi rendikortereid, kasvav kaugtöötajate kommuun, palju kaugtööks sobivaid kohvikuid ja coworking kohti, rahvusvaheline lennujaam paljude siselennu võimalustega, odav hinnatase, mitmeid päevareisi võimalusi.

Da Nangi miinused: palju pooleliolevaid ehitusobjekte, palju rollereid ja lärmi, ilm on Eesti talvel muutlik (mitte sobiv detsembris ja jaanuaris), sageli pole lubatud meres ujuda lainete tõttu, tegemist on suurlinnaga mitte väikse looduskauni hipster kohaga.

Ilm. Kesk-Vietnami külastamiseks on parim aeg veebruarist maini, kui ilm on kuiv ja temperatuur on parajalt soe. (umbes 23-26 kraadi). Detsembris ja jaanuaris võib olla seal kohati väga vihmane.

Da Nang, Vietnam

Hoi An

Hoi An asub Da Nangist 30 km lõuna pool, vähem kui 1-tunnise autosõidu kaugusel. 150 000 elanikuga Hoi An on palju väiksem kui Da Nang. Linn ise asub An Bangi randade ja palmidega ääristatud Thu Boni jõe vahel, mille kõrval on suured riisipõllud. Hoi Ani vanalinna arhitektuur pärineb 15.–19. sajandist, mil see oli elav kaubanduskeskus. Erinevalt Da Nangist jäi Hoi An Vietnami-Ameerika sõjast suures osas puutumata, mistõttu on seal tunduvalt rohkem ajaloolisi hooneid ja ilus vanalinn. Hoi Ani peetakse üheks Vietnami kõige ilusamaks ja fotogeenilisemaks linnaks ning oma kogemuse põhjal võin öelda, et see tiitel on õigustatud.

Hoi Ani plussid: armas ja võluv vanalinn; riisiväljad vaid mõni kilomeeter kesklinnast ja läheduses palju rohelust ning loodust, rahulikum elutempo, head kohalikud restoranid ja Hoi Anile omane toidukultuur, väga head brunch ja kaugtöötamise kohvikud (parimad), vähem liiklust võrreldes suurlinnadega, pea igale poole on võimalik minna rattaga.

Hoi An miinused: vanalinnas VÄGA palju turiste (seal ei tasu elada), rand on keskusest mõned kilomeetrid eemal, väike läänelike poodide valik (sh ka toidupoodide), väiksem töötamiseks sobilike korterite valik, kaugtöötajate kommuun pigem väike (kuid samas kasvav), väiksem valik tegevusi meelelahutuseks.

Nha Trang

Teine rannaäärne linn Nha Trang on populaarne Venemaalt ja Hiinast pärit turistide seas. Kuid kuuldavasti kogub see populaarsust ka digitaalsetele nomaadide eas. Võrreldes Da Nangiga natuke väiksem ja rahulikum. Ka ilm on stabiilsem ja soojem, kuna linn asub Lõuna-Vietnamis. Ise ma seal ei käinud ja seega ei oska enda kogemust jagada. Võrreldes Da Nangi ja Hoi Aniga on see vähem populaarne kaugtöö tegemise koht, mistõttu pole kindel, kas seal on sama häid kohvikud ja coworking kontoreid. Peamise miinusena tuuakse välja väga suurt vene turistide hulka ja ka seda, et pidevalt püütakse kõnetada vene keeles.

Nha Trang Plussid: pikk liivarand, lähedal looduskaunitele paikadele, palju veesporti, võimalus külastada lähedaolevaid saari, rahulikum atmosfäär võrreldes Da Nangi, Hanoi ja Ho Chi Minhiga, aasta ringi soe kliima (parim aeg külastamiseks on detsembrist aprillini).

Nha Trang miinused: väga suur vene turistide hulk, väiksem kaugtöötajate kogukond, vähem kaugtöö kohvikuid ja coworkinguid.

Hanoi

Hanoi on Vietnami pealinn, mis asub riigi põhjaosas. Hanoi on kunagine Prantsuse koloonialinn, mille mõjusid arhitektuuris on tugevalt näha praegugi. Võrreldes teiste Aasia suurlinnadega pole Hanoi keskuses suured kõrghooned, vaid hoopis romantilised kitsad majad ja ostutänavaid, millest  igaüks on pühendatud ühe valdkonna kaubandusele. Nt tänav ainult apteekidele, hõbedale, kingadele, laternatele jne. Keset hektilist vanalinna osa on aga roheline Hoan Kiem järveala, kus saab hetkeks unustada, et tegemist on Aasia pealinnaga.

Mulle meeldis Hanoi tunduvalt rohkem kui Ho Chi Minh, aga pikemaks peatuseks on see siiski liiga lärmakas ja kaootiline. Samuti pole seal merd, mis on tavaliselt üheks tingimuseks kaugtöö koha valikul. Küll aga on Hanoi hea baas, kui on soov nädalavahetuseti Vietnami põhjaosa avastada.

Hanoi plussid: suur välismaallaste kogukond, hea baas Põhja-Vietnami avastamiseks (Sapa, Nha Trang, Ha Long Bay, Ha Giang), suur valik odavat majutust, suurepärane tänavatoiduvalik, põnevad baarid ja palju võimalusi pidutsemiseks, suurlinna kohta palju rohelist.

Hanoi miinused: õhusaaste (minu Hanois elav sõber ütles, et tal on viie aastatega seal astma arenenud), müra, kaootiline ja tihe liiklus, mitte parim ilm (suvel liiga palav, talvel sageli pilvine ja vihmane), pole merd.

Hanoi, Vietnam

Ho Chi Minh City

Lõuna-Vietnamis asuv Ho Chi Minh City (HCMC), tuntud ka kui Saigon, on Vietnami finantskeskus ja modernne suurlinn, mis on väga erineva vibega kui ajalooline Hanoi. Erinevalt teistest eelnimetatud piirkondadest on Ho Chi Minhis alati palav (või pigem kuum) – suvel veel lisaks ka vihmane. Tegemist on väga kiire linnaga (nagu finantslinnad ikka), mis pole mõeldud jalakäijate jaoks – üle tee saamine on paras missioon. Siiski on see armastatud paljude kaugtöötajate seas – ilmselt sobiv neile, kellele Aasia modernsed suurlinnad meelivad. Kahtlemata leiab palju pidutsemiskohti, restorane, poode ja majutusi. Enamik välismaallasi elab üsna uutes linnaosades nr 2 ja 7, mis on täis rahvusvahelisi söögikohti ja poode.

Mina veetsin Ho Chi Minhis vaid mõne päeva ja selle põhjal suurt muljet ei jätnud. Kaugtöö tegemiseks valiksin kindlasti mõne muu ja rahulikuma linna mere ääres.

Ho Chi Minh plussid: kaasaegne ja paljude võimalustega suurlinn, hea baas Lõuna-Vietnami avastamiseks (Mekongi delta, Phu Quoc saar, Vung Tau, Mui Ne, Da Lat), hea transpordiühendus teiste piirkondadega.

Ho Chi Minh miinused: õhusaaste, müra, väga tihe liiklus, väga kuum ja lämbe kliima aastaringselt, pole merd.

Kuidas leida majutust?

Vietnamis on majutuse leidmine suhteliselt lihtne, eriti kui ööbida mõnes suurlinnas, näiteks Hanois või Ho Chi Minhis. Väiksemas kohas nagu Hoi An on aga valikud natuke rohkem piiratud. Ise olin seekord töölainel vaid kaks nädalat reisist (1 nädal Hoi Anis ja 1 nädal Da Nangis), mistõttu kasutasin broneerimisel klassikalisi turisti lehekülgi (booking, hotels, agoda, airbnb). Kui viibida ühes kohas pikemalt (vähemalt ühe kuu), tasuks kaaluda ka teisi variante, mis on üldjuhul tunduvalt soodsamad. Peamised valikud on:

Airbnb. Paljud Airbnb kodud ja korterid on saadaval soodushinnaga kui broneerida vähemalt kuuks (vahel on soodsam broneerida kuuks kui kolmeks nädalaks). See hea valik, kui viibida ühes kohas mitu kuud, kuid pole soovi sõlmida rendilepingut. Samuti on variant võtta ühendust Airbnb omanikuga (nt tehes esmalt broneeringu paariks päevaks) ja uurida, kas ta on valmis üürima otse ja soodsamalt pikemaks perioodiks. Meie modernne kahe magamistoaga Airbnb maksis nii Hoi Anis kui ka Da Nangis kolmele umbes 300 eurot nädal, mis teeb ühele inimesele 100 eurot nädalas (400 eurot kuus). Kuu aega viibides oleks juba tunduvamalt odavamalt saanud.

Facebooki grupid. Tõin eelnevalt välja mõned välismaallase ja diginomaadide grupid. See on üks esimesi kohti, kus pikemalt välismaal viibides rendivõimalusi otsin. Samuti tasub vaadata ka Facebook Marketplace.

Networkimine koha peal. Hea variant on näiteks esimesteks päevadeks midagi ära broneerida ja juba Vietnamis olles kohalike käest võimalusi uurida. Keegi teab kindlasti kedagi, kellel midagi pakkuda on. Kuuldavasti on nii 300-400 USD eest võimalik endale väike korter leida. Seda varianti kasutasin palju Sansibaril pikemalt viibides.

Minu Vietnami kaugtöö kogemus

Natuke lähemalt ka meie kahenädalasest tööperioodist. Seda kirjutades tundub see aeg naeruväärselt lühike – kas ja mida üldse rääkida on? Esiti saingi taaskord kinnitust, et kaks nädalat on liiga lühike periood. Esimene nädal kulus uue rutiini leidmiseks ja teine nädal sellega harjumiseks. Pärast seda tundsin, et nüüd võiks rahulikult seal omas rütmis mõnda aega olla. Siis oli aeg juba täielikult puhkuserežiimile (loe: aktiivsele ja väistavale reisirežiimile) lülituda.

Minu “töökaaslased” Vietnamis

Ajavahega kaugtöö Vietnamis

Umbes aasta tagasi kirjutasin ajavahega töötamisest Mehhikos, kus alustasin tööd hommikul kell kuus ja lõpetasin juba pärastlõunal. Õhtupoolikud olid ranna ja väljasõitude jaoks. Seekord oli rutiin aga vastupidine. Vietnam on talvisel ajal Eestist viis tundi ees ehk Eesti aja järgi tööd tehes hakkas tööpäev kell kaks päeval.

Hommikut alustasime tavaliselt trenni ja aeglase hommikusöögiga kuskil mõnusas kohvikus – neid seal juba jagus. Pärast seda olime mõned tunnid rannas, käisime tuuril või uudistasime linna. Pärast lõunasööki oli aeg tööpäevaga algust teha. Idee poolest tundub nagu ideaalne variant, kuna pimedaks läks juba umbes kell kuus õhtul ja sellise režiimi korral sai valget aega maksimaalselt ära kasutada.

Minu jaoks antud graafik just parim ei olnud. Olen pigem varajane ärkaja ja tunnen end kõige produktiivsemalt hommikuti. Õhtul kell 10 intervjuud läbi viia või kell 12 südaööl hispaania keele tunnis olla pole minu eelistatuim variant. Esimesel nädalal alustasime tööd sageli varem – näiteks kell 11.00 kohaliku aja järgi ja mõtlesime, et teeme lõunal pikema pausi või lõpetame natuke. Lõpuks nägi see aga tihti välja nii, et töötasime hoopis rohkem ja õhtul kell 10 lõpetades oli tunne nagu oleks pärast hommikusööki tööga alustanud ja nüüd on aeg magama minna.

Samuti hõlmab minu töö suures osas suhtlust UKs ja USAs viibivate inimestega, kellega ajavahe oli veelgi suurem. Seega sobis mulle Lõuna-Ameerika ajatsoonis varajane töötamine tegelikult väga hästi – piisavalt ajalist kattuvust nii Eesti, Suurbritannia kui ka USA inimestega ning päeva teine pool oli vaba. Nagu varasemalt mainisin leidsime üsna toimiva režiimi Vietnamis teise nädala lõpuks, aga siis oli aeg lülituda hoopis puhkuserežiimile.

Kaugtöö Hoi Anis

Mõlemad kaugtöö nädalad viibisime Kesk-Vietnamis – peamiselt sai need valitud ilma, mere ja kaugtöötajatele sobivate võimaluste tõttu. Kui esiti oli plaan viibida kaks nädalat Da Nangis mereäärses korteris, otsustasime hiljem esimese nädala veeta Hoi Anis, mis asub ühe tunni autosõidu kaugusel.

Nagu varasemalt kirjutasin on Hoi An on 150 000 elanikuga väike armas linn, mis on tuntud laternate, huvitava arhitektuuri, toidukultuuri ja osavate rätsepate poolest. Rannapiirkond asub keskusest natuke eemal, kuid sinna saab sõita lihtsalt jalgratta või Grabiga. Hoi Ani vanalinn on väga ilus ja romantiline, aga turistidest pungil täis. Kui aga umbes kilomeeter välja kõndida, vaatavad vastu suured riisipõllud ja täiesti teine atmosfäär.

Meie elasime keskusest eemal riisipõllu kõrval Azumi Villa korteris, kus meie kasutada oli kaks magamistuba koos suure elutoa ja köögiga. Lisaks veel ka bassein vaatega riisipõllule. Maksime selle eest kolme peale 300 eurot nädalas. Piirkond oli töötamiseks ja elamiseks ideaalne – rahulik, ilusad vaated, väga palju töötamiseks sobivaid kohvikuid (soovitused Instagrami postituses) ja 20-minutilise jalutuskäigu kaugusel keskusest. Soovitan majutust valides kindlasti seda piirkonda vanalinna asemel.

Mulle Hoi An meeldis – väga mõnusa atmosfääriga ja kindlasti üks ilusamaid linnasid Vietnamis. Samuti leidsime juba esimesel päeval lemmikkohviku Nourish Eatery, mis on mu kõige lemmikum hommikusöögikoht, kus kunagi käinud olen.

Pikemalt peatudes eelistaksin ilmselt natuke suuremat linna ranna ääres, kuid mul oli hea meel, et Hoi Anis paari päeva asemel terve nädala veetsime.

Kaugtöö Da Nangis

Teiseks nädalaks kolisime naaberlinna Da Nangi, kus elasime 33. korrusel merevaatega Airbnb korteris. An Thuong piirkond My Khee ranna juures peetakse parimaks naabruskonnaks, kus Da Nangis välismaallasena peatuda. Võrreles Hoi Aniga oli Da Nangi atmosfäär väga teistusugne. Kui Hoi Anis oli rohkem Bali vibe, siis Da Nangis pigem moodsama suurlinna õhustik.

Töötamiseks sobilike kohvikute valik oli suur, kuid nii südamelähedasi kohti nagu Hoi Anis ei leidnud. Kuna elasime ranna kõrval, nautisime varahommikusi ja hilisõhtusi jalutuskäike promenaadil ning sageli enne tööpäeva algust veetsime mõned tunnid rannaliival. Kahjuks lehvis meie rannas igapäevaselt punane lipp – tegemist on küll surfirannaga, aga lained ei tundunud olevat teab mis suured. Kalda lähedal saime ikkagi vees käidud.

Kuigi rannajoon oli ilus, oli vahepeal tunne nagu oleks poolikul ehitusplatsil. Ümbruses oli mitmeid ehitusjärgus räämas hotelle ja hooneid. Võib-olla viibisime koha peal liiga vähe aega, aga mul ei tekkinud Da Nangis sellist “vau” tunnet nagu eelmisel aastal Medellinis, Lissabonis või Mehhiko linnades, et tahaks kindlasti tagasi minna. Ilmselt oli ka peatumine liiga lühike, sest ei jõudnud sisse elada ning teiste kaugtööd tegevate inimestega ühenduda. Minu reisikaaslastele seevastu meeldis Da Nang niivõrd palju, et nad oleks võinud sinna kohe tagasi sõita – seega maitse asi ilmselt. Üldiselt on aga kõik vajalik olemas, et pikemalt peatuda ning arvan, et Da Nang on selleks üks parimaid kohti Vietnamis.

Kokkuvõtteks

Arvan, et kaugtöö kombineerimine reisimisega annab hea võimaluse rohkem näha ja riiki paremini tundma õppida. Vietnamis on talvekontoriks kõik tingimused olemas ning arvan, et see on hea koht, mida Bali või Tai asemel kaaluda.

Mis mulle Da Nangi ja Hoi Ani kogemuse põhjal meeldis?

  1. Väga kiire Internet nii majutustes kui ka kohvikutes – tegi “silmad” ette nii Portugalile kui ka Mehhikole
  2. Soodne hinnatase – odavam kui Bali ja Tai ning soovi korral saab hakkama väga väikese rahaga.
  3. Palju läänelikke ja väga hea atmosfääriga kohvikuid töötamiseks.
  4. Võimalik teha nädalavahetusel erinevaid väljasõite ja tuure ning rahvusvahelise lennujaama olemasolu Da Nangi keskuse lähedal.

Mis ei meeldinud?

  1. Muutlik ilm – parim aeg Kesk-Vietnami külastamiseks on veebruarist maini, kui ilm on kuiv ja temperatuur on parajalt soe. Samas võib sellel ajal olla ka üsna vihmaseid ja pilviseid päevi. Esimene nädal Hoi Anis oli üsna vihmane ning isegi jahe. Detsember ja jaanuar ilmselt on seal vihma veelgi rohkem.
  2. Mere kaugus keskusest Hoi Anis – eelistaksin olla kohas, mis on mere ääres. Hoi Ani mererand oli 4 kilomeetri kaugusel linnast. Samal aja poleks rannapiirkonnas elada soovinud, sest puudus atmosfäär, mis keskuses.
  3. Da Nangis üsna palju räämas hooneid ning jäi minu jaoks oli puudu isikupära, et sinna kindlasti tagasi minna.

Kui teil on rohkem küsimusi Vietnami või kaugtöö kohta, andke aga julgesti kommentaarides teada või kirjutage mulle Instagramis.

Viimased postitused

  • Pikk nädalavahetus Roomas

    Pikk nädalavahetus Roomas

    Itaalia on kahtlemata üks riikidest, kus avastamist leidub palju ja rohkemgi – alustades iidsetest hoonetest ja kultuuripärandist kuni mägede ja imeliste randadeni. Samas võib seal vabalt ka niisama oleskleda ning nautida head ja paremat, mida Itaalia toidu- ja joogimaailm pakub. Itaalias olen käinud mitmeid kord, kuid Rooma oli mul veel avastamata. Kaks aastat tagasi augustis… Read more

  • Tansaania: elu Dar es Salaamis

    Tansaania: elu Dar es Salaamis

    Jätkuks eelmisele postitusele kirjutan natuke enda elust Dar es Salaamis. Nagu eelmises postituses mainisin, elasin Dar es Salaamis püsivalt umbes 1,5 kuud. Esmalt polnud mul plaanis antud linna üldse külastada ning ka teiste turistide kommentaarid ei olnud eriti kiitvad. Aga elu selle 5 kuu jooksul Tansaanias on olnud ettearvamatu ning toonud pidevalt muudatusi, seiklusi ning… Read more

  • Põhja-Tansaania: Mida teha Moshis?

    Põhja-Tansaania: Mida teha Moshis?

    Pärast mitut kuud Sansibaril veetsin vahepeal 1,5 kuud Tansaania mandril linnas nimega Dar es Salaam. Tegemist on Tansaania suurima linnaga, kus elab ligikaudu 6,2 miljonit inimest. Riigi pealinn on aga hoopis Dodoma, mis on mõeldud rohkem valitsuse administratiivseteks tegevusteks. Tunnistan ausalt, et enne Tansaaniasse tulekut polnud ma kummastki varem kuulnud. Turistide sead tuntumad on põhjapoolsemad… Read more

  • Tansaania poliitikast ja koroonast

    Tansaania poliitikast ja koroonast

    Viimasel nädalatel on Tansaania pildis olnud rahvusvahelises meedias ning Eesti uudistekanalites. Ikka ja jälle saan sõpradelt linke erinevatele uudistele ja artiklitele, kus räägitakse Tansaaniast tulnud turistidest, koroonapoliitikast või riigiametnike surmadest. Riigiteadusi õppinuna on mul päris põnev nende poliitikat ja meedias toimuvat jälgida. Seega kirjutan natuke nende poliitilisest olukorrast ja riigivalitsemisest. Riigikord ja valimised Tansaania on… Read more

  • Sansibar: Mida näha ja teha Stone Townis?

    Sansibar: Mida näha ja teha Stone Townis?

    Zanzibar City on Sansibari pealinn, mis asub saare läänekaldal. Tänu lennujaamale ja sadamale on see kõigile saarele saabujatele alg – ja lõpp-punktiks. Kuigi sageli võetakse suund otse ida- või põhjakaldale rannapiirkondadesse, soovitaksin reisi algusesse või lõppu 2-3 päeva Zanzibar City’le ja selle ümbrusele planeerida. Lühike ülevaade Stone Towni ajaloost Stone Towniks kutsutakse Zanzibar City vanalinna… Read more

  • Igapäevaelu Sansibaril: jõusaal ja trenn

    Igapäevaelu Sansibaril: jõusaal ja trenn

    Aktiivne eluviis ja jõusaal on minu igapäevase rutiini osa juba aastaid. Puhkusel olles võtan vabalt, trenni peale ei mõtle ning tavaliselt sisaldab päev ise juba igasuguseid aktiivseid tegevusi. Sama oli ka Sansibarile tulles. Samas pole ma enam juba 3 kuud puhkusel, vaid tavapärases töörutiinis, kus trenn mängib olulist rolli. Minu rõõm oli suur, kui avastasin,… Read more

Lisa kommentaar