Uus-Meremaa: Aucklandi ümbrus

Põhjasaarel tegin peamiselt ühepäevaseid väljasõite Aucklandist. Kuigi esmalt oli mu kindel eesmärk teha Sõrmuste Isanda filmist tuntud Tongarino Alpine Crossing rahvuspargis 19,4 km matk, jäi see kahjuks halbade ilmaolude tõttu ära. Päevadel kui oleksime sinna minna saanud, lubas lausvihma ja 15 kraadi, mis oleks suure tõenäosusega tähendanud, et vaated jäävad pilvede taha. Samuti oli veel Milford Soundi vihmakogemus värskelt meeles, mistõttu jäi seekord käimata. Kuna mul Aucklandis autot endal käepärast ei olnud ning ei tundunud seda ka mõistlik rentida, tegin ühepäevaseid väljasõite ja tuure.

Waiheke Island

Aucklandi lähedal asub mitmeid väikseid saari, kuhu saab lihtsalt praamiga kesklinnast sõita. Tuntumad nendest ilmselt Waiheke saar ja Rangitoto saar, mis on tegelikkuses vulkaan. Mina võtsingi ette sõidu Waiheke saarele, kuhu sõidab praam kesklinnast vaid 40 minutit. Tegemist on armsa, mägise ja rohelie saarega, mis on tuntud eelkõige rohkete viinamarjaistanduste, randade, oliivisalude poolest. Saar on täis erinevaid veinikeldreid, kus saab käia degusteerimisi tegemas ja õhtu-või lõunasöögil. Mina kasutasin hop-on-hop-off bussi võimalusi ning sõitsin saare igat pidi läbi ning külastasin ka mõnda viinamarjaistandust. Samuti leidub seal ka väga ilusaid randasid ja mõnusaid kohvikuid, kus mõnusalt aega viita. Minu sain aga parima Uus-Meremaa jäätiseelamuse. Maitsete valik oli lihtsalt imeline ning see jäätiseputka tundus olevat ka kõige populaarsem koht linnas.

thumb_IMG_9491_1024

thumb_IMG_9483_1024

Coromandel Peninsula

Coromandel Peninsula on 85 km pikkune poolsaar imeliste randade ja Kauri metsadega. Kui praamisõit Aucklandist võtab sinna vaid 2 tundi, siis mööda maismaad tuleb 3-4 tunniga arvestada. Tee on üsna käänuline ja mägine, mistõttu kiirus väike. Mina käisin seal väikese grupi tuuriga, mille leidsin soodsalt Uus-Meremaa kupongide lehelt (nagu meie chilli.ee). Peale minu oligi seal veel 2 brasiilia tüdrukut, 1 uusmeremaallane Wellingtonist ja Poola bussijuht ehk kokkuvõttes päris äge ja omamoodi seltskond.

Põhiline vaatamisväärsus on Cathedral Cove, mis kujutab endast justkui suurt võlvkaart kivi sees. Et selle juurde alla randa jõuda peab ette võtma umbes 20 minutit pika jalutuskäigu. Kogu see rand on väga imeline ning väga erinev klassikalisest Uus-Meremaa ettekujutlusest.

Teine põhisihtkoht oli meil Hot Water Beach. Päeval tõusu ajal on see Austraalia stiilis surfirand, kus lained võivad korralikult jalust võtta. Sain ka ikka ookeanis enda reisi ajal käidud. Veetemperatuur on Uus-Meremaal pigem madal, aga kuna ilm oli väga kuum ja mina (eriti nina ja käed) põlenud, oli jahe vesi pigem kingitus. Umbes kell 16.00 algab mõõnaperiood, kus inimesed kogunema hakkavad. Nimelt saab sel ajal õigesse kohta auku kaevates leida 60 kraadist termaalvett. Ka meil oli labidas kaasas ning mõõna alguses hakkasime õiget “soont” otsima. Mida hilisemaks kellaaeg läks, seda rohkem inimesi kogunes. Eemalt vaadates päris naljakas vaatepilt, kuidas hunnikutes inimesi auke kaevavad. Leidsin kohe väga kuuma soone – minule piisas juba varba sisse panemisest, sest vesi oli lausa põletav. Mõned ikka ligunesid oma augus ja nautisid välispaad.

thumb_IMG_9529_1024

thumb_IMG_9555_1024

thumb_IMG_9572_1024

Waitakere Ranges

Aucklandist vaid 40 minuti autosõidu kaugusel asuv Waitakere Ranges on imeline koht, kuhu sõita linnamürast pääsemiseks. Tuntud metsikute põõsaste ja puude, ilusa looduse, rohkete matkaradade (neid on seal üle 250) ja musta liivaga randade poolest. Veetsime meiegi pool päeva seal matkaradadel ning Uus-Meremaale kohaselt oli kõik ebareaalselt roheline.

Kauri puud ja metsad on kindlasti üks Põhjasaare oluline märksõna. Tegemist on Uus-Meremaa kohaliku puuliigiga, mis on üks maailma kõige suurem ja pikema eluaega puu. Kauri puu võib elada üle 1000 aasta ning selle tüve diameeter on vahel laiem kui kaks meetrit. Kauri metsad on hetkel ohustatud surmava bakteri poolt, mis avastati 2009 aastal. Seetõttu peab alati enne matkarajale või metsa sisenemist enda jalanõud defitsineerima ja korralikult puhastama, mille jaoks on spetsiaalsed kohad ja vahendid olemas.

thumb_IMG_9702_1024

thumb_IMG_9704_1024

thumb_IMG_9715_1024

Sellega minu Uus-Meremaa postitused lõppevad. Ütleme nii, et 2-nädalaga sain maigu suhu, aga kohti, mida seal avastada on nii palju, et selle jaoks peaks järgmisel korral varuma tunduvalt rohkem aega (ja ka kindlasti suurema rahakoti). Uus-Meremaa on tõesti nii imeline kui räägitakse. 🙂

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s