Kodujuustud rivis ehk missugused on minu lemmikud

Enamik mu lähedasi juba teavad ammu, et olen üks suurimaid kodujuustusöödikuid. See ei ole üldsegi viimaste aastate avastus, vaid juba lapsest saati mäletan, et kodujuust pidi laual olema. Austraalias elades tundsin esialgu puudust just sellest, kuid leidsin sealgi endale sobivaid variante. Minu õnneks on tegemist päris kasuliku toiduainega, sisaldades päris palju valku ning kaltsiumi.
Kodujuustu kasutusala on samuti väga lai. Sobib hästi nii soolase toiduna salatitesse, leivakattena, ahjuroogadesse kui ka kookidesse, pudru sisse. Mu õde pidevalt imestab, et mis “möksi” ma jälle kokku keeranud olen. Tegelikult on mul välja kujunenud üsna kindlad sordid, mida tarvitan ja igat neist kasutan kindlates toitudes. Annangi nüüd lühikese ülevaate enda lemmikutest.

 

Otto klassikaline kodujuust 5%  (100 g toodet sisaldab: 105 kcal, R 5g, SV 2.2g, V 12g)
Kui see rohelise pakendiga kodujuust eelmine aasta müügile ilmus, võitis see kohe mu südame. Toode on parajalt teraline ja piisavalt vedel, et kasutada kastmena või salatites. Maitselt on ka mõnus mahe. See kuulub minu toidulaulal “klassi”, mis sobib nii magusatesse kui ka soolastesse toitudesse. Tihti segan sellega kohupiima. Hetke lemmik!
Selveri klassikaline kodujuust 5% (100 g  toodet sisaldab: 105kcal, R 5g, SV 2.2g, V 12g)
Jutt sarnane nagu Otto klassikalisel kodujuustul. Ilmselt on tegemist sisuliselt sama tootega. Mõlemad valmistatakse Estoveri piimatööstuses ning makrod on ka täpselt grammi pealt ühesugused. Üks erinevus on hind. Kui Selveri kodujuust (300g) maksab 0,99€, siis Ottol saab sama raha eest 220g.
Kodujuust Piatnica light 3% (100 g toodet sisaldab: 81 kcal, R 3g, SV 2,4g, V 11g)
Minu number üks kodujuust juba aastaid. Ainult selle pärast käin vahepeal Maximas ja võite ette kujutada, kui suur on pettumus, kui antud toode on otsas. Natuke sarnane koostiselt kahele eelmisele: teraline ja parajalt vedel, kuid mitte nii, et terad koore sees ujuksid. Kaloraažilt madalam kui eelnevad tooted, mistõttu sobis hästi ka dieedi ajal. Sobib ka absoluutselt iga söögiga, aga pigem kasutan seda magusate roogade juures ehk pudrud, puddingud, kohupiimasegud.

 

Tere kodujuust jogurtiga (100 g toodet sisaldab: 72 kcal, R 0.9g, SV 2.8g, V 13g)
Antud kodujuust kuulub mu “lahjade” kategooriasse. Koostiselt natuke tahkem ja meenutab pigem ühte massi. Seda ma paljalt tavaliselt ei söö, vaid kasutan näiteks valgupuddingute või kotlettide tegemisel. Magustoidu korral lisan üldjuhul juurde vett, piima või kefiiri, et mass segu vedelamaks muuta.
Farmi Ekstra kodujuust klassikaline (100 g toodet sisaldab: 120 kcal, R 7.3g, SV 2.3g, V 11.2g)
Juba natuke toekam , aga üks minu viimase aasta lemmikuid kindlasti. Suurem rasvaprotsent annab ka maitsele kreemisust juurde ja tavaliselt kasutangi seda koos soolaste toitudega, kas siis niisama kõrvale süües või sobib ka hästi kastme asemel, kuna on piisavalt vedel.
Otto kodujuust hapukoorega (100 g toodet sisaldab: 118 kcal, R 4.6g, SV 1.8g, V 11g)
Hapukoorega kodujuuste on enamustel tootjatel, aga Otto oma on mulle siiani enim meeldinud. Hapukoore maitse on hästi tunda ning tarvitan seda tavaliselt soolaste toitude peal – näitkes koos kartuli või tatraga.
Rimi kodujuust hapukoore ja tilliga (100 g toodet sisaldab: 95 kcal, R 5g, SV 2.5g, V 10g)
Soolaseid lisanditega kodujuuste polnud ma ammu söönud, kuni avastasin Rimi hapukoore ja tilliga variandi. Väga mugav variant salatisse või lihtsalt kartuliga. Piisavalt maitsekas, kuid pigem rohkem tahkemat sorti. Väga meeldib ka pakengi suurus -160g ehk sobib täpselt üheks toidukorraks, kui tööl lisandit vaja,

Alma kodujuust murakamoosiga (100 g toodet sisaldab: 133 kcal, R 5g, SV 12g, V 10g)
LEMMIKLEMMIKLEMMIK! Murakamoosiga kodujuust on minu üks armastatumaid magustoite. Sisaldab ka üsna palju suhkrut, aga maitse on seda väärt. Paljude jaoks liiga magus – vähel segan seda isegi teiste asjadega, et natuke vähemaks magusust saada. Sellel tootel on väga oluline, et saaksid “õige partii” ehk vahepeal müüakse vedelamat varianti, kuid mõnikord on täiesti kuiv ja maitsetu. Mulle meeldiv veel väga pudru peal või siis vaarikate ja maapähklivõiga.

Ühesõnaga soovitan silmad lahti hoida – põnevaid avastusi leiab tihtipeale poodide omatoodete hulgast või Maximast.

 
Millised on Teie eelistused?

6 kommentaari “Kodujuustud rivis ehk missugused on minu lemmikud

 1. Minu suur lemmik on aegade algusest olnud Alma kodujuust soolakurgi ja tilliga. Küll aga ei leidnud ma seda toodet enam mitte ühestki poest kui viimati Eestis olin 😦
  Kuna sul aga nii kenasti sarnane Rimi toodang välja toodud on, siis proovin seda Eestisse jõudes kindlasti!

  Meeldib

 2. Minu lemmik on tänu Sinu ammusele soovitusele Piatnica light. Murakamoosi kodujuustuga on love-hate suhe, mõnikord isutab, teinekord jääb külmkappi lihtsalt ootele. Alma 0,1% kodujuust on teine lemmik, sest seda saan ise vastavalt vajadusele muuta: salatites meeldib niisama, magustoitudes lisan ise maitsestamata jogurtit või soolastes toitudes hapukoort.

  Meeldib

 3. Murakamoosiga kodujuustu on vahelduv lemmik. Mingi aeg sõin seda tihti vahepaladeks, aga siis tüütas jälle ära.
  Praegu kasutan igapäevaselt Farmi Ekstra kodujuustu hapukoorega, sest rasva makrod veel üsna kõrged ja panen seda igale toidule lisaks peaaegu :D. Kui rasva makrod madalamal, siis meeldib Farmi maitsestamata jogurtiga kodujuust.

  Meeldib

 4. Minu lemmik ka Piątnica (loe: ‘piontnitsa’) Serek Wiejski nii 3% kui 5%. Maitse poolest parimad.
  Maitses ka Mlekovita “Serek Wiejski”/Cottage cheese, mida on aeg-ajalt nt Selveri lettidel olnud. Saab osta läti poodidest. Alma tooteid ei osta põhimõtteliselt – propageerivad anti-euroopa väärtusi (kreeka jogurti kirikutelt kustutasid riste, sorry elame Euroopas ja mind ei huvita mida moslemid Euroopa alustest arvavad)
  🙂

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s