EMS-treening (59/100)

Minu tubli sõbranna Kärt töötab sellises põnevas kohas nagu Healthy Attitude fitclub, mis tegutseb juba ligi aasta aega Tartus. Antud klubi on eriline selle poolest, et seal ei toimu enamikele tuttavad rühmatrennid, vaid ainult privaatsed EMS (elektromüostimulatsioon )-treeningud. Nende kodulehekülg ütleb, et tegemist on elektri-impulssidega, mida teatud võimsuse ja sagedusega lihastesse saadetakse. Nende impulsside tulemusena lihased kontrakteeruvad ja neisse tekib pinge. Sisuliselt näeb see välja nii, et pannakse selga spetsiaalne kostüüm, mis on ühendatud masinaga, kust saadetakse kehasse erineva tugevusega elektrilisi impulsse.
Olin juba mõnda aega huvi pärast seda proovida tahtnud ning eelmisel nädalal lõpuks õnnestus seal ka käia. Eks taolisi süsteeme on teisigi, kus mingi masin saadab lihastesse signaale (vms) ja lubatakse suurt kaalukaotust kiirelt lihtsa vaevaga alustades butterfly absist kuni muude imevidinateni välja. Üldjuhul peab ise lihtsalt lamama ja seade teeb sinu eest kogu töö ära. EMS-treeningus on natuke teistmoodi, sest pidevalt peab oma lihaseid pingutama ning samal ajal ka koos treeneriga teatud harjutusi tegema (nt väljaasted, kükid jne). Ma suhtun taolistesse asjadesse üsna skeptiliselt ning traditsioonilist treeningut ma ei tahaks küll selle vastu välja vahetada. EMS treeningus olin tegelikult isegi positiivselt üllatunud. Kirjeldan järgnevalt natuke enda emotsioone ja kogu protseduuri.
Antud klubi asub täitsa Tartu kesklinnas Poe tänaval. Esmalt pidin täitma ankeedi enda kohta, et veenduda, et mul mingeid vastunäidistusi pole ning jooma tassi leiget vett, et ainevahetus käima lükata. Seejärel Kärt natuke tutvustas kogu treeningu põhimõtet ning andis treeningriided, mida kandma peab (kusjuures alla ei tohi jätta ka enda aluspesu). Selle peale pani treener kergelt märjaks piserdatud kostüümi, mille kaudu ühendati mind ka masina külge. Esmalt oli päris naljakas niiske tunne. Kui kõik oli valmis, hakkasime katsetama impulsse ehk kui tugevaid minu keha talub. See pidavat olenema treenituse astmest. Üsna naljakas surin oli kehas. Ma ei oskagi täpselt kirjeldada – kindlasti mitte valus, aga üsna kummaline. Enne päris treeningu alustamist harjutasime hingamist ja põhiasendit, mida iga harjutuse vahele tehakse. Uskuge või mitte, aga juba hakkas higi voolama. Treeningu ajal tegime harjutusi kogu kehale alates kükkidest kuni kätekõverdusteni. Kuna rasvakiht on mul pigem väike, tundsin kõhu piirkonnas üsna tugevat surinat. Väga oluline on õigel ajal hingamine ja pingutamine, sest vastasel korral tabab impulss ikka väga ootamatult ja on üsna ebameeldiv. Kokku kestis trenn 20 minutit ja pärast proovisime natuke ka tselluliidi- ja lõdvestusprogrammi. Lõpuks tundsin ennast küll täitsa läbi väristatuna. Teatud andmete järgi peaks 20-minutiline treening vastama kaheksale 45-minutilisele klassikalisele treeningule trenažööridel. Sellesse suhtun ma nüüd küll üsna skeptiliselt, aga üsna intensiivne oli küll. Kuna treening kaasab töösse palju süvalihaseid, oli järgmistel päevadel üsna kummaline enesetunne. Mitte klassikaline lihasvalu, vaid selline kahtlane ebamugavustunne. Kõige rohkem andsid tunda seljalihased. Midagi hullu siiski mitte. Olen kuulnud, et mõned inimesed on ikka korraliku lihasvalu all kannatanud. Samuti kogesin samal päeval ebatavaliselt suurt janu (tavaliselt joon ka palju vett, aga sel päeval oli vajadus palju suurem).
Kokkuvõttes oli väga põnev kogemus, kuid siiski ei usu ma, et see asendaks klassikalist treeningut. Siiski pidi see näiteks ka hea olema vigastustel taastumisel või seljavalude korral. Eks ta paljuski on ilmselt suunatud väga kiire eluviisiga inimestele, kel pole aega või tahtmist tunde treeningsaalides veeta. Aga eks proovige järgi ja otsustage ise! Lisan mõned lingid ka, kus on natuke rohkem informatsiooni EMS-treeningu kohta neile, kellele asi huvi pakkuma hakkas.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s