Tee head!

Mõtlesin kirjutada täna natuke isiklikumal teemal. Üldjuhul pole see blogi mõeldud minu elu lahkamiseks, aga kasuliku asja nimel võin natuke detailidesse rohkem laskuda. Tahan tutvustada teile heategevuslikku üritust, mis toimub 8. juunil Tallinnas  Kadrioru pargis. Tegemist on pardiralliga, mille eesmärgiks on toetada vähihaigete lastega peresid. 

Mõni kuu tagasi sai haigete laste vanemate toimetuleku teema meedias veidi rohkem tähelepanu. Lapsevanemad küsisid riigijuhtidelt, millest peaksid elama täiskoormusega hooldajatööd tegevad vanemad ja miks riik neile töövõimetust ei kompenseeri selle aja jooksul. Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja vastus oli üsna karm:  „Sotsiaalministeerium ei ole kehtestanud korda, mis näeks ette kohustuse lapsevanemal viibida haiglas koos lapsega 24 tundi. Samuti ei ole reguleeritud, kes peaks lapse juures viibima. Kui haige laps vajab haiglas 24-tunnist hooldust, siis hoolduse on samuti kohustatud korraldama haiglapersonal, kuid hooldust võib soovi korral läbi viia ka lapsevanem.” Hiljem ministeerium küll vabandas, aga see näitas, et antud sihtgrupp on jäänud üsna tähelepanuta. Vähihaige laps vajab nii füüsilist kui ka vaimset toetust, kuna keemiaravi on väga karm, mis võtab peaaegu enamuse pere ajast.

Miks ma seda kõike siia kirjutan? Jah, muidugi ka niisama heategevuse reklaamimine on väga soositav. Siiski kipub tavaliselt olema nii, et alles siis, kui isiklik kogemus on, jõuab probleem rohkem kohale. Paljud seda kindlasti teavad, aga eelmise aasta juunis avastati minu 1,5-aastasel poolvennal Hugol pahaloomuline ajukasvaja. See oli kogu pere jaoks muidugi suur šokk ja küsimusi tekkis palju. Ometi pidime end kõik kokku võtma, sest Hugo terveks saamine oli peamine. Nüüd on möödas mitmed operatsioonid, üle 9 kuu ravi ning palju haiglas veetmist. Praegu on poisil tervis hea ning toimetab nagu iga teine 2-aastane. Meie perel on vedanud, sest materiaalselt saame hakkama ning samuti on lai nii öelda tugigrupp. Paljudel teistel seda aga pole. Haiglat külastades olen näinud väga paljusid peresid, kes on väga raskes seisus – muidugi esiteks vaimselt kui ka materiaalselt. Haigla vahet sõitmine võtab enamuse ajast ning mõned peavad seal viibima lausa kuid. 

Väike lõik Hugost reporteris

Seetõttu otsustas Vähihaigete Lastevanemate Liit korraldada heategeuvusliku pardiralli. Taolisi üritusi on välismaal korraldatud ka varem (võib vaadata youtube huvi korral). Põhimõte on lihtne – iga inimene saab internetis teha rahalise annetuse. Iga annetus toetab ühte konkreetset vanniparti. Kõik vannipardid lastakse korraga Kadrioru pargi kanalisse vette, kus nad läbivad määratud võistlusdistantsi. Esimesena finišisse jõudnud vannipart toob oma toetajale peaauhinna – koguperereisi Rootsi Junibackeni. Nagu ma enne mainisin toimub see 8. juunil ning lisaks on plaanis ka muid lõbusaid tegevusi. Minu meelest tore ettevõtmine ning miks mitte vahel natuke head teha. Ehk on ka minu blogi lugejate hulgas mõni helde annetaja. 🙂

Rohkem infot ürituse kohta saab https://pardiralli.ee

https://youtube.googleapis.com/v/W-NP_lcDpHY&source=uds

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s