Ülikoolis ka natuke sporti

Nagu ma kirjutasin võtan sellel semestril vabaainete “kulturismi ja jõutõstmise kursust”. Nimi võib kõlada küll natuke hirmuäratavalt, kuid tegemist on pigem jõusaali tutvustava/õpetava ainega. Otsustasin seda võtta, et omandada paremaid teadmisi jõutreeningust ja parandada oma tehnikat. Ma ei tea, miks ma juba varasematel aastatel selliseid huvitavaid aineid ei valinud… ega viimasel semestril polegi midagi paremat teha eksju?!
Enamik tundidest on praktilised jõusaalis, kus õpime erinevaid harjutusi, mis lihased on töös ning sellega seonduvaid asju. Ise treenides võivad paljud asjad kahe silma vahele jääda ehk usun, et igati kasulik kursus. Mõtlesin, et hakkan siia ka kirja panema natukene – kinnistub endale paremini ja äkki on natuke kasu ka lugejatele. Naljakas asi on see, et omandasin juhuslikult ka tõlgi ameti, sest ainet võtab üks vahetusüliõpilane Lätist. Sattus täna minu kõrvale istuma ja palus mul tõlkida. Hiljem nägi õppejõud ka ja oli rahul, et keegi selle enda peale võttis. Kuna suur osa inimestest on kehakultuuri üliõpilased ja tunnevad teineteist, jääbki ilmselt minu kui ka ühe võõra ülesandeks tõlkimine. Iseenesest pole hullu ju – mõtlesingi, et pole ammu inglise keelt saanud rääkida ja eks saan siis trennialast sõnavara harjutada.
Täna tegime kergete raskustega (ketaste, hantlitega) harjutusi õlgadele – peamiselt keskendusime siis deltale ja trapetsile. Rõhutati veel, et õlgadele soojendusharjutusi (nt õlaringid, käteringid) kindlasti teha ilma raskuseta.

Üsna baasharjutused õlgadele

1) Käte lendamine ette (front dumbbell raise) – delta eesmine osa
2) Käte lendamine kõrvale (side lateral raise) –  delta keskmine osa
3) Käte lendamine kõrvale ettekallutatud (bent over dumbbell rear delt raise) – delta tagumine osa
4) Surumine üles hantlitega (dumbbell shoulder press) – delta eesmine, (keskmine) osa
5) Arnoldi surumine (arnold press) 

Esmalt tegime kõik läbi tavaliselt. Seejärel väikse nö “keeruga” – näiteks raskuse ette tõstetel keerad üles jõudes käsivart (nii saab käsivars ka lisakoormust) ning lõpuks istudes (ei saa kehaga kaasa aidata ehk cheat’da ja koormus seljale väiksem).

6) Eest ülesstõmbed (Standing dumbbel upright row) – trapets, (õlad), (biitseps)
7) Õlatõsted raskusega (dumbbell shrug) – trapets

Teisena lihtsamaid harjutusi säärelihastele

1) Pakul sääretõsted
2) Ühel jalal sääretõsted raskus käes
3) Istudes raskus jalgadel sääretõsted

Säärelihaseid arenevad väga aeglaselt ning seetõttu on neid raske treenida. Sain teada, et eriti mustanahalistel, sest neil on pikemad kõõlused. Niiet pole imestada, et paar nädalat tagasi Kalevi mängu vaadates olid küll ühel tumedanahalisel mängijal sama peenikesed sääred kui minu käsivars.
Pigem selline sissejuhatav loeng. Loodetavasti aine lõpuks on teadmisi natuke rohkem – mööda külge ikka maha ei jookse. Küsimus aga teile – kas taolisi postitusi on vahel mõtet siia kirja panna? Mul aitab see pigem meelde tuletada, et mis teeme ja aine lõpus väike ülevaade endal olemas.

3 kommentaari “Ülikoolis ka natuke sporti

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s